čtvrtek 27. září 2012

Tajemství úspěchu číslo 20: Nikdy nepřipusťte možnost porážky



Strach z prohry je největší překážkou k úspěchu v životě každého člověka. Povšimněte si, že to není samotná prohra. Prohra vás činí silnějším, houževnatějším a odhodlanějším. Je to strach z prohry, nebo očekávání prohry, co vás může ochromit nebo dokonce zadržet od pokusu udělat věci, které potřebujete udělat, abyste byli úspěšní.


„Pokud chcete být úspěšní rychleji, 
musíte zdvojnásobit svůj počet selhání.“



Mladý novinář se jednou zeptal zakladatele IBM, jak by mohl být úspěšnější rychleji. Dostal úžasnou odpověď: „Pokud chcete být úspěšní rychleji, musíte zdvojnásobit svůj počet selhání.“



Takový byl Onassis. Určitě měl někdy strach, ale nepřipouštěl si ho
a proto získával v životě to nejlepší. Na fotce on a Maria Callas.



Úspěch je protipólem selhání. Ti, kdo se nebojí riskovat, jdou vpřed. Milionáři nejsou gambleři, ale vždy jsou ochotni podstoupit propočítaný risk ve směru svých cílů, aby dosáhli většího úspěchu.


„Co je to nejhorší, co se může stát, 
když do toho půjdu?“



Ve skutečnosti je váš postoj k riskování tím nejdůležitějším ukazatelem k vaší připravenosti stát se bohatým. Kdykoliv čelíte rizikové situaci, položte si tuto otázku: „Co je to nejhorší, co se může stát, když do toho půjdu?“

Potom byste měli udělat to, co Paul Getty milionář, který vydělal na ropě. Udělal vše pro to, aby se neúspěch nikdy nedostavil. Pravdou je, že každý se bojí selhání, každý se bojí chudoby, každý se bojí chybování a odmítnutí, ale milionáři jsou ti, kteří vědomě a záměrně čelí strachu a stejně jdou dál.



Martin Luhter King: "I had a Dream." 


Ralph Waldo Emerson jednou napsal: „Navykněte si ve svém životě dělat věci, kterých se bojíte.“ Pokud uděláte věc, které se bojíte, strach jistě zanikne. Pokud se chováte směle, neviditelné síly vám přijdou na pomoc a každý projev odvahy, zvyšuje vaši odvahu a odolnost do budoucnosti.

Kdykoliv něco učiníte směrem vpřed bez záruky úspěchu, váš strach je poražen a vaše odvaha a sebevědomí stoupá. Nakonec jednou dosáhnete stavu, kdy se nebudete bát ničeho. Jednou dosáhnete bodu, kdy vás nic nezastaví.


Pamatujte si: „Porážka není volba.“



Asi nejlepší hlášku z Apollo 13 řekl Gene Kranz, velitel vesmírné lodi NASA, kterého hrál Ed Harris. Když začali všichni přemýšlet o tom, že budou muset opustit vesmírnou loď, všechny vzchopil tím, že prohlásil silným hlasem: „Porážka není volba.“

Vaším úkolem je zavázat se, že se stanete milionářem. Vaší prací je určit si pro sebe specifické cíle, zapsat si je a pracovat na nich každý den. Zejména musíte pokračovat v tom, že si budete připomínat, po všech těch problémech a obtížnostech, kterými jste prošli, že porážka není volba. To je postoj, který vám více než cokoliv jiného zaručí dlouhodobý úspěch. Zaručí vám, že se stanete milionářem.

Příště si budeme povídat o Tajemství úspěchu číslo 21: Vybudujte si vytrvalost a odhodlání.

Žádné komentáře:

Okomentovat