neděle 3. února 2013

Onassis - příčiny jeho úspěchu


"Nikdy nejste tak oškliví, jak si myslíte."


Učte se od nejlepších a od úspěšných. Pokud se chcete někam dostat, učte se od lidí, kteří už tam jsou.

Aristoteles Onassis byl člověk, který z prvních 500 ušetřených dolarů vytvořil obrovskou organizaci. V roce 1956 odhadl svůj majetek na 300 milionů dolarů. I když se uměl bavit a utrácet peníze, nikdy nepřestal cestovat po světě a dohlížet na zvětšování svého majetku.




Ke konci svého života v roce 1975 se Onassis ptal jednoho ze svých účetních, zda by mohl stanovit velikost jeho jmění s přesností na deset dolarů. Účetní ho ujistil, že by se to skutečně dalo zjistit, pokud by všichni jeho účetní a sekretářky strávili celé příští dva roky počítáním, co má ulito v bance, ceny jeho společností, peněz, které jsou mu jiní dlužni, a jeho vlastních dluhů. 

"A pak lidi říkají, že jsem bohatý!" odpověděl Onassis, několika násobný miliardář. 

"Nikdy nepřestal cestovat po světě a dohlížet na zvětšování svého majetku."


Onassis na rozdíl od mnoha jiných nikdy nepodléhal pokušení vyprávět svůj životní příběh nebo formulovat příčiny jeho úspěchu. Dal však reportérovi tyto rady:


  • Pěstujte své tělo. Buďte nejlepší. Netrapte se malými problémy. Podívejte se na mne. Nejsem Apollo, ale nemarnil jsem čas nářkem nad svým vzhledem. Pamatujte si, nikdy nejste tak oškliví, jak si myslíte.
  • Jezte střídmě. Máte-li před sebou naléhavou práci, vyhněte se bohatým jídlům a vínu. Trávení hodin u jídelního stolu, když také práce zabírá váš čas, je ten nejlepší způsob, jak si zkrátit život.
  • Počkejte, až přijde večer, a nehodujte, dokud neskončíte s úvahami. Pak se dobře najezte ve společnosti přátel a nikdy nemluvte o obchodu u stolu.
  • Cvičte, kolik potřebujete, abyste byli fit. Základní jóga je dobrá jak pro vaše tělo, tak pro vašeho ducha. Můžete-li dělat judo jednu nebo dvě hodiny týdně, budete se moci díky tomuto sportu zbavit všech svých komplexů.
  • Buďte stále opálení, i kdybyste kvůli tomu měli používat horské slunce. Pro většinu lidí znamená zimní opálení, že jste právě přijeli ze slunných míst, a pro každého je slunce synonymem peněz.
  • Když jste se dali do péče o  svůj fyzický vzhled, zvolte také vybraný životní styl. Žijte v krásném domě, i kdybyste se museli spokojit s podkrovím. Budete se na chodbách a ve výtahu často setkávat s bohatými lidmi. Choďte do elegantních kaváren, i kdybyste měli usrkávat z jednoho nápoje po celou noc. Brzy poznáte, že boháče pronásleduje samota.
  • Máte-li málo peněz, vypůjčte si nějaké. Nikdy nežádejte o malou částku. Chtějte velké sumy a vždy je co nejdříve splaťte.
  • Nikdy se nesvěřujte nikomu se svými problémy a vždy předstírejte, že se vám daří dobře.
  • Nespěte příliš mnoho. Při probuzení byste si mohli říct, že jste prohráli. Zkrácení nočního spánku o tři hodiny vám za rok přinese měsíc a půl na dosažení úspěchu.





Nechte se inspirovat.


Žádné komentáře:

Okomentovat